De wijzigingen in rusttijden en prestaties uitgevoerd in strijd met de wettelijke regels.

Geconfronteerd met een frontale aanval op de rechten van werknemers, georganiseerd door de directie van B-Tc, en met medeweten van de erkende vakbonden, worden de werknemers aan hun lot overgelaten om te kiezen tussen twee nieuwe modellen van werkregimes.



Wetende dat elke wijziging van de regelgeving, de arbeidsvoorwaarden... de goedkeuring van twee derde vereist in overeenstemming met de erkende vakbonden, zoals bepaald in artikel 75 van de wet van 23 juli 1926, waarin staat dat elke wijziging van de statuten of de regelgeving betreffende arbeidsvoorwaarden moet worden voorgelegd aan onderhandelingen met de Nationale Paritaire Commissie en moet worden goedgekeurd door een tweederdemeerderheid.


Helaas stellen we het tegenovergestelde vast: de directie benadert de werknemers individueel voor een wijziging die een collectief overleg vereist, zonder betrokkenheid van hun representatieve vakbonden.


Al enkele weken legt de directie van B-Tc de werknemers een onhoudbare keuze op:


Optie A – Opeenvolgende ploegendienst:

  • Verlies van toeslagen
  • Dienstregeling gebaseerd op maximaal 50 uur/week
  • Dagelijkse limiet van 11 uur

Optie B – Eenvoudige ploegendienst:

  • Verlies van toeslagen
  • Dienstregeling gebaseerd op maximaal 40 uur/week
  • Dagelijkse limiet van 9 uur


    Deze maatregelen zijn niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettig. De wet vereist dat elke wijziging van de arbeidsvoorwaarden, met name op het gebied van "arbeidstijd en rusttijden", wordt besproken binnen de Nationale Paritaire Commissie en wordt goedgekeurd door een tweederdemeerderheid. Door deze verplichting te omzeilen, toont de directie een totaal gebrek aan respect voor de rechten van de werknemers.


    Syndicaal Onrecht: Een Collectieve Tragiek


    In deze kritieke context worden we geconfronteerd met een situatie van flagrante onrechtvaardigheid. Werknemers, die al worden geconfronteerd met keuzes die door de directie worden opgelegd, krijgen niet de verwachte steun van hun vakbondsstructuren. Deze afwezigheid versterkt het gevoel van verlating en vergroot de ongelijkheden, waardoor werknemers machteloos staan tegenover een directie die vastberaden is om veranderingen door te voeren die in strijd zijn met hun fundamentele rechten.


    METISP-Proect weigert stil te blijven. We roepen alle werknemers op om te reageren en zich te mobiliseren om gerechtigheid en waardigheid te herstellen. Onze inzet is duidelijk:


    • De wet handhaven: Wij eisen de onmiddellijke stopzetting van de praktijken van de directie B-Tc en een terugkeer naar sociaal overleg in overeenstemming met artikel 75 van de wet van 1926.


    • METISP-Proect verbindt zich ertoe de rechten van alle werknemers te beschermen, ongeacht of zij in een eenvoudig of opeenvolgend werkregime zitten.



    Een Legitieme Eis en Beslissende Acties


    METISP-Proect eist dat deze illegale wijzigingen onmiddellijk worden stopgezet. Het is niet de eerste keer dat de Belgische Spoorwegen zich in onregelmatigheden bevinden. We hebben al een zaak aangespannen bij de arbeidsrechtbank tegen door de Belgische Spoorwegen opgelegde niet-conforme regelgevingen. We zullen niet aarzelen om verdere juridische stappen te ondernemen om de rechten van onze leden en collega's te verdedigen.